Спорядження для багатоденних походів по Карпатах

Перед тим, як почати складатися у похід, прочитайте рекомендації!!!

Цінні рекомендації:

Одежа: Не варто набирати забагато одежі (вся одежа має вміститися у стандартний пакет з ручками), але й не замало. Має бути у що переодягнутися у випадку дощу чи різкого похолодання, одяг для сну, купання, загоряння, сонцезахисний та дощезахисний одяг. Рукавиці та одяг з довгим рукавом захищатиме при переходах по хащах та від укусів комах. Одежу слід запакувати у поліетиленові пакети для захисту від дощу, роси та нічної вологи.

Аптечка:У горах буває багато комарів та гнусів (дрібних мошок, укус яких набагато сильніший за комара). Засоби захисту та обробки укусів: спирт, бальзам “Зірочка”, крем від комах, одежа з довгим рукавом, рукавиці. Від сонячних опіків можна використовувати спирт та крем. Не забувайте про кепку від сонця та одежу з довгим рукавом.

Спорядження: Сірники, ніж, маленьку свічку та малий ліхтарик бажано (але не обов’язково) мати кожному учаснику походу. У горах дуже сильне сонце – тому бажано мати сонцезахисні окуляри. Спальний мішок (“спальник”) має бути добре захищений від вологи (у поліетилені). Не варто перевантажувати наплічник понад 16 кг. Оптимальна вага наплічника має бути 10-14 кг.

Спецспорядження: “Бохіли” або “ліхтарики” – незамінний елемент у турпоходах – являє собою циліндроподібний “рукав” з водостійкої тканини, одягається на ноги з метою захисту взуття від потрапляння у нього снігу та каміння. Особливо актуальні в сніговий період. Їх можна придбати у спортмагазині або пошити самому.

Посуд: Кожному учаснику походу необхідно мати свою особисту миску, горня та лижку. Для полегшення краще брати посуд з легкого металу або пластмасовий (але не одноразовий). Також треба мати СВОЮ пляшку із водою, щоб у дорозі не випрошувати у інших. Зручно, коли окрім столової лижки є ще й чайна, виделка і ніж. Бівуак (місце наметового табору) часто буває у місцях, де немає поблизу води, тому кожному учаснику бажано мати при собі дві 1,5-2 літрові пластмасові пляшки на воду; до того ж вони знадобляться для збору ягід, а також для транспортування круп. На групу до 5-ти людей можна брати тільки один казанок, але зручніше, коли їх два, а ще й сковорідка. Об’єм казанка має бути пропорційний кількості учасників походу – з розрахунку не менш 0,5 літри на 1 людину. Казанок доцільно брати з легкого металу: найкраще – з алюмінію. Його можна зробити зі звичайної кухонної каструлі приробивши до неї дугу з дроту для підвішування над вогнем. Не забудьте про кришку! Не варто брати важкі чавунні казанки.

Мобільний телефон:Нажаль, у більшості місць Карпат мобільного зв’язку немає взагалі. Але якщо ви вирішили узяти із собою стільниковий телефон, переконайтеся, що на вашому рахунку достатньо грошей для вихідних дзвінків. Не забудьте підзарядити батарею, бо у горах це ніде буде це зробити. Можна узяти (якщо є) запасну батарею й зарядний пристрій (може повезе десь зарядитися). У Карпатах найбільше покриття має Київстар, а також зручно, що ваш рахунок можуть поповнити ваші друзі – зауважте на це. Як і решта спорядження, мобільник має бути надійно захищений від проникнення вологи та механічних пошкоджень!

Документація:Можливо вам доведеться повертатися пасажирським поїздом, а для покупки білетів буває потрібен паспорт або свідоцтво про народження, а студентський квіток надає право на знижки. А ще й посвідчення особи може вимагати міліція чи прикордонники. Для прокату лиж чи поселення у готелі такожпотрібен паспорт. Тож документ що посвідчує особу при собі має бути завжди! Бережіть документи від вологи, пошкоджень чи втрати!

Продукти: У дорогу та на перший перекус у горах краще брати готові продукти з дому, щоб не використовувати похідний провіант. Це можуть бути: канапки, печиво, домашня випічка, яйця, огірки, помідори, варена картопля (все це краще скласти у казанок чи спеціальний пластиковий контейнер – щоб не потовкти, або класти на верх наплічника), кури смажені (у фользі). Розхід хліба на одну людину – 0,5 буханки на день (отже, на 6 днів – 3 буханки на кожного!). Для економії ваги замість хліба можна брати сухарі (саморобні або заводські), до чаю – печиво, або докуповувати хліб у селах. Мінімум 2 рази на день – гарячі страви та чай. З рибної консерви можна зварити юшку. Відповідно до сезону у раціон можна включити і дари природи – квасок, гриби, ягоди. Однак, з грибами слід бути особливо обережним – якщо ви не розумієтеся на грибах, то краще їх не рухати!

Похідні страви: Їжа у походах має бути смачної, калорійною, легкою у приготуванні та прийнятною для усіх учасників походу. Тому краще продумати меню разом із групою ще до походу, щоб не тягти зайвих продуктів. Пропонуємо список страв та їх складові, які можна легко приготувати в похідних умовах:

• борщ червоний: картопля, капуста (або квасок), буряк, томатна паста (або помідори), квасоля (можна й без неї), м’ясо (сушене, консервоване), спеції (лавровий лист, перець, сіль, тощо), зажарка (морква + цибуля + олія чи смалець). Буряка та пасту можна замінити борщовою заправкою, а капусту свіже зібраним кваском. Борщ може бути й вегетаріанським, якщо замість м’ясопродуктів використати гриби (свіже зібрані або сушені). Борщ смакує краще із чорним хлібом чи сухарями та сметаною чи майонезом.

• зупа овочева: те саме, що й борщ, тільки без буряка та заправки.

• зупа горохова: брикет горохової зупи, картопля, зажарка чи тушонка (можна й без них).

• зупа грибна: гриби свіжі або сушені, картопля, рис. Якщо додати сиру – вийде юшка по-гуцульські!

• рибна юшка: консервовані сардини в олії, картопля, рис, спеції.

• каші: гречана, ячна, вівсяна, рис +масло вершкове чи зажарка. До вівсянки добре додати родзинки, горіхи та згущене або свіже придбане молоко. У гірських селах зазвичай можна придбати свіже молоко та сир, із хлібом та іншими продуктами – складніше (але можливо!).

• макаронні вироби: зазвичай у похідних умовах зварити макарони так, щоб вони не злиплися, досить складно, тому слід брати такі сорти макаронів, які не схильні до розварювання, а краще взагалі їх не брати.

• макарони швидкого приготування, пюре, швидкосуп: готується легко (залив кип’ятком – і готове), але користі організму від них мало – низькокалорійна їжа, та ще й несе реальну загрозу здоров’ю. Краще не використовувати!

• вареники: якщо у сезон назбирати чорниць або придбати у селі сир, як матимете борошно – можна легко виліпити вареники. Замість каталки – горнятко або пляшка з водою, замість дошки – сидушка з натягнутим на неї пакетом або кришка від великого казанка. Готова страва добре смакує із сметаною, маслом та корицею.

• гриби смажені: якщо ви на 100% упевнені, що зібрані вами гриби їстівні – відваріть 5-7 хвилин на інтенсивному вогні та смажте на пательні, додавши олії, солі та (при наявності) сметани.

• какао: какао-порошок + згущене, сухе або свіже молоко + цукор – і какао готове! Калорійне, поживне, добре смакує із печивом, солодкими сухарями, канапками з сиром. Не варто замінювати кавою, оскільки кава підвищує тиск, що у горах вкрай не бажано!

• чай: необхідний засіб в усіх походах: насичує організм необхідною вологою та відновлює сили. Якщо чай трав’яний – це ще й профілактичний та лікувальний засіб. Чай має бути натуральний, а не з одноразових пакетиків! Інакше – то не чай!..

• компот: корисний вітамінний напій, який можна приготувати із свіже зібраних ягід та плодів. Також можна зварити компот з сухофруктів. Не забудьте узяти із собою достатньо цукру!

• хліб, канапки, сухарі, печиво: хліб в умовах походу довго не зберігається (впріває, черствіє, кришиться та й просто швидко з’їдається), тому слід продумати, де його можна докупити. Економити хліб можна за рахунок вживання сухарів та печива. А можна на вогні випекти хлібні пляцки з борошна – головне знати технологію. Сухарі можна насушити самому, а у поході розмочувати їх під час їжі у перших стравах. Купувати краще ті сорти хліба, про які ви знаєте, що вони довго зберігаються. Не бажано купувати різаний хліб, оскільки він при транспортуванні кришиться. На канапки ліпше запастися якісним натуральним маслом, сиром, копченою ковбасою, салом, консервованим паштетом. Не варто брати плавлені сирки та напівфабрикати, оскільки вони дуже швидко псуються.

• салати: у сезон можна зробити салат з помідорів, огірків, редиски, цибулі додавши сметани чи майонезу або олії, солі та перцю. Можна узяти із собою консервовані салати. Усе корисно та поживно – однак, важко нести!..

Упаковка наплічника: Наплічник має бути зручним, оптимально підігнаним під учасника походу, бажано – сучасний туристичний або альпіністський із поясом. Не варто перевантажувати наплічник понад 16 кг. Найбільш оптимальна вага – 10-14 кг. Як цього досягти? Треба брати лише конче необхідні речі з легких матеріалів, які при тому залишаються надійними та функціональними. Не беріть продукти на весь період походу, якщо знаєте, що буде можливість докупити їх на маршруті. Не беріть забагато одягу – тільки найнеобхідніше (але й не замало!). Одяг й спальний мішок запакуйте у поліетиленові пакети з метою запобігання проникнення вологи від дощу чи конденсату. Простіше за все наплічник можна спакувати так: візьміть чотири стандартні пакети з ручками й спакуйте в один – одяг, в другий – продукти й посуд, у третій – спальник, у четвертий – змінне взуття. Туристичний килимок вставте у вигляді «труби» в середину наплічника. В«трубу» що утворилася послідовно складіть пакети: спершу – із спальником, потім – із одягом, і в завершені – із продуктами. Змінне взуття можна поставити на верх наплічника – щоб його можна було легко дістати та перезутися у випадку негоди чи зміні рельєфу. У бічні кишені та клапан наплічника можна покласти поліетилен, плащ, кепку, рукавички. Пляшки для води можна закріпити зовні. Спільне спорядження розподіляється між всіма учасниками походу та спаковується найбільш оптимальним чином: намет закріплюють під низ наплічника або у середину, у казанок можна покласти продукти й поставити у середину, сокиру (як і інші важкі речі – консерви, картоплю та інше) кладуть до нижньої частини наплічника ближче до спини, аби зручно відцентрувати наплічник, але й не під саму спинку – аби нічого не впиралося у спину. Якщо у наплічнику бракує місця, тоді туристичний килимок доцільніше розмістити зовні, щільно скрутивши в трубку та зв’язавши чи запакувавши у чохол.

Продукти що мнуться (помідори, яйця, масло, сир, печиво та інші) доцільно спакувати у казанок, миску, горнятко або спеціальні контейнери. Крупи, цукор, сіль, варення, мед краще транспортувати у пластиковій тарі з метою запобігання проникнення у нихвологи чи розсипання. Олію слід особливо ретельно пакувати – у надійну пластикову тару та ще й замотати у 3-4 поліетиленові пакети. Вершкове масло краще запакувати у герметичну тару з харчової пластмаси чи заліза та у попередньо замороженому вигляді покласти у середину наплічника (можна й у спальник) з метою запобігання нагріву, від чого воно може зіпсуватися. Тому краще брати у похід топлене масло – воно не боїться перегріву та практично не псується. Сир та ковбасу також слід тримати у прохолодному місці. У похідних умовах продукти що швидко псуються на ніч можна покласти у потічок, але при тому добре накрити їх камінням, аби дикі звірі їх не поцупили і щоб не віднесло течією.

Список спорядження для багатоденних походів по Карпатах

для сезону: весна (друга половина) – літо – осінь (перша половина)

*Кожному учаснику походу необхідно мати:

Документація та гроші: посвідчення особи (паспорт, студентський квиток), гроші на проїзд та продукти.

Одяг: шкарпетки легкі 3-4 пари, шкарпетки вовняні 1-2 пари, бохіли, 2 футболки (х/б), гольф з капюшоном, сорочка з довгим рукавом від сонця, штани спортивні вовняні(для спання), штани для ходіння, плавки (купальник), шорти, куртка балонова, светр (незалежно від сезону), кепка від сонця, шапочка спортивна, плащ поліетиленовий або куртка водостійка.

Взуття: основне: кросівки, черевики туристичні (вібрами), гумові чоботи (гумаки) – з тих трьох вибрати тільки одну чи дві пари! запасне: в’єтнамки поліуретанові (полегшені) або кеди, зап. устілки. (Не варто брати більше 2-х пар взуття!)

Спорядження: наплічник туристичний, спальний мішок, килимок поліуретановий туристичний, поліетилен для підстилки чи захисту наплічника від дощу (не менш ніж 1,5х2 метри), пакети поліетиленові для пакування спорядження.

Посуд: горнятко + миска (з легкого металу або харчової пластмаси), лижка, виделка, ніж, пляшки пластикові 2х1,5 літри на воду або ягоди.

Предмети гігієни: зубна паста, щітка, мило, рушник, люстерко, гребінець.

Бажано, але не обов’язково мати:швейний набір, манікюрний набір, годинник, телефон мобільний, ліхтарик + зап. батарейки, фотокамера + зап. акумулятори (не забути зарядити!!!), окуляри сонцезахисні, кепка від дощу, налобна пов’язка, рукавиці, сидіння поліуретанове, ручка + записник, крем косметичний (для рук/обличчя), бальзам “Зірочка” (від укусів комах чи застуди).

мати на групу (одне на 4-8 людей):

Спорядження: намет, сокира, пилка ланцюгова, 2 казанки, сковорідка, губки для миття посуду, ліхтарик + запасні батарейки, свічки, сірники або/та запальничка, сухе паливо, компас, GPS-навігатор, карти топографічні, опис маршрутів, розклад транспорту, важливі конт. тел. (КРС, житло, трансфер).

Аптечка: спирт, йод, вата, бинт стерильний, бинт еластичний (від розтягувань), анальгін, бальзам “зірочка”, сода, крем від опіків та інше…

Рекомендований список продуктів: сіль, цукор, чай, какао, хліб, сухарі, вермішель, масло вершкове (краще топлене), сир, сало, ковбаса копчена, смалець, олія, яйця, печиво, пряники, шоколад, горіхи, ізюм, варення, мед, сухе молоко, приправи (лавровий лист, перець, коріандр, кориця та інші); консерви: тушонка, згущівка, паштет, сардини в олії; крупи: гречка, вівсяні пластівці, рис; овочі-фрукти: картопля, морква, буряк, капуста, цибуля, часник, огірки, помідори, редиска, яблука, мандарини, апельсини, лимони.

*Примітка: Даний список є орієнтовним, розрахованим для початківця, тому не обов’язково брати у похід геть усе, про що у ньому йдеться. З часом, набувши певного досвіду, ви самі зрозумієте, які речі у поході вам конче необхідні, а які є зовсім ні до чого. До того ж у список не включені специфічні особисті речі, які можуть бути актуальні лише для певних людей, наприклад, контактні лінзи, ліки, косметика, тощо. Продуктовий список також орієнтований на середньостатистичну здорову дієту: в сало, хтось взагалі не їсть м’яса та м’ясопродуктів, у когось хворий шлунок і потребує специфічного харчування нього не входять штучні шкідливі для здоров’я продукти швидкого приготування та концентрати. Можливо, дехто не вживає – усе це слід врахувати заздалегідь. Тому ви можете відкоригувати даний список під себе з урахуванням усіх ваших вимог та забаганок…

Список спорядження для зимових походів по Карпатах

для сезону: осінь (друга половина) – зима – весна (перша половина)

*Кожному учаснику походу необхідно мати:

Документація та гроші: посвідчення особи (паспорт, студентський квиток), гроші на проїзд та продукти.

Одяг: шкарпетки легкі 3-4 пари, шкарпетки вовняні 2-3 пари, бохіли (!!!), маска (для захисту обличчя від морозу), окуляри гірськолижні або/та сонцезахисні, шарф, 2 футболки (х/б), теплий гольф з капюшоном або тепла сорочка, штани спортивні вовняні(для спання), теплі штани для ходіння або лижний комбінезон, куртка балонова утеплена або пухівка, светр, жилетка, шапка спортивна, плащ поліетиленовий або куртка водостійка.

Взуття: основне: черевики туристичні (вібрами), запасне: гумові чоботи (гумаки), на зміну: в’єтнамки поліуретанові (знадобляться у разі відвідування сауни чи ночівлі у готелі), зап. устілки, крем для взуття.

Спорядження: наплічник туристичний, спальний мішок (до -15о), килимок поліуретановий туристичний, льодоруб або/та лижні палиці або трекінгові складні, кішки (у випадку проходження льодових маршрутів), мотузка (репшнур) 5-10 м, поліетилен для підстилки чи захисту наплічника від дощу (не менш ніж 1,5х2 метри), пакети поліетиленові для пакування спорядження.

Посуд: горнятко + миска (з легкого металу або харчової пластмаси), лижка, виделка, ніж, дві пляшки пластикові 0,5+1,5 літри на воду, термос металевий.

Предмети гігієни: зубна паста, щітка, мило, рушник.

Важливі дрібнички:швейний набір, манікюрний набір, люстерко, гребінець, годинник, телефон мобільний, ліхтарик + зап. батарейки, фотокамера + зап. акумулятори (не забути зарядити!!!), налобна пов’язка, сидіння поліуретанове, ручка + записник, крем косметичний (для рук/обличчя).

мати на групу (одне на 4-х людей):

Спорядження: намет альпіністський (екстрім-серія), термоізоляція на дно намету, пальник газовий + зап. балони, сокира, пилка ланцюгова, 2 казанки, губки для миття посуду, ліхтарик + запасні батарейки, свічки, сірники або/та запальничка, сухе паливо, компас, GPS-навігатор, карти топографічні, опис маршрутів, розклад транспорту, важливі конт. тел. (КРС, житло, трансфер).

Аптечка: спирт, йод, вата, бинт стерильний, бинт еластичний (від розтягувань), анальгін, бальзам “зірочка”, сода, крем від опіків та інше…

Рекомендований список продуктів: сіль, цукор, чай, какао, хліб, сухарі, вермішель, масло вершкове (краще топлене), сир, сало, ковбаса копчена, смалець, олія, яйця, печиво, пряники, шоколад, горіхи, ізюм, варення, мед, сухе молоко, приправи (лавровий лист, перець, коріандр, кориця та інші); консерви: тушонка, згущівка, паштет, сардини в олії; крупи: гречка, вівсяні пластівці, рис; овочі-фрукти: картопля, цибуля, часник, яблука, мандарини, апельсини, лимони.

*Примітка: Зима – то не літо, тому підготовка спорядження до зимових походів має бути більш продуманоюта відповідальнішою. Те, чим можна було знехтувати влітку, може бути життєво необхідним у зимовий період. Звісно, зимові походи – то окрема тема, яка потребує більшого вивчення. В даній публікації наводяться лише деякі цінні рекомендації, які будуть вам у нагоді. Дізнайтеся більше про зимові походи з інших публікацій.

7 thoughts on “Готуємося до походу”

Напишіть відгук